keskiviikko 15. elokuuta 2018

Takapihan muutos ankeasta soramaasta ihanaksi kesäkeitaaksi

Meidän takapiha on ollut työn alla koko kesän ja nyt vihdoin alkaa olla jokseenkin valmista. Tässäpä tarinaa takapihan muutoksesta! Tervetuloa meidän uuteen kesäkeitaaseen!


Tällainen keskeneräinen kammottava soramaa takapiha oli ennen muutosta:





Jotain oli siis tehtävä! Eihän kukaan viihdy tuollaisella keskeneräisellä soramaalla rikkaruohojen seassa. Niin no, lapsia tosin ei paljon näkymät tuntuneet häiritsevän, kun heille pääasia eli trampoliini oli jo olemassa. Jospa vanhemmatkin saisivat rempan myötä oman oleskelupaikkansa  - viihtyisämmän sellaisen! Jess, suunnitteluhommiin siis!


Tarkoitus oli käyttää kivenharmaata UPM ProFi Deck komposiittilautaa, koska sitä on myös meidän etuterassilla käytetty ja halusimme yhtenäisen ilmeen talon molemmin puolin. Komposiittilaudan 4 metrin pituus määritteli hiukan takapihan terassin suunnitelmia, koska halusimme käyttää kaikki hintavat laudat mahdollisimman optimaalisesti. Aitaan asti lauta ei riittäisi, mutta tämä olikin vain hyvä juttu. Tulette näkemään kohta!

 Mietitkö mikä tuo ympyrä tuossa on?

No sehän on meidän haaveiden pesän paikka!

Erilaisia ja kokoisia pesiä tulikin pohdittua ennen ostopäätöstä. Tässä muutama:


Lopulta päädyimme Askon pesään eli Claro-aurinkovuoteeseen, koska siitä saa rahin käännettyä istuimen sisuksiin ja on näin ollen monikäyttöisempi. Muutenkin tykkäsimme tästä pesästä eniten värinsä, kokonsa, mukavuutensa ja jopa hintansa puolesta! 


Kävipä vielä niin, että tämä aurinkovuodepesä oli Askon viimeinen kappale ja se oli otettava miltei heti, mikäli mieli tällaisen saamaan.


No niinpä vain kävi, että Askon viimeinen pesä ostettiin ekstra-alennuksella takapihallemme, vaikka koko terassi oli vasta suunnitelmavaiheessa! 😂 Tulipahan vipinää kinttuihin, takapiha olisi siis "pakko" saada jonkimoiseen kuntoon tämän kesän aikana! Ensin kalusteet ja sitten ympäristö, meneekö meillä välillä nää jutut vähän nurinkurisesti?!😜

Ennen kuin koko terassialuetta pystyi alkaa rakentamaan, oli maalattava katoksen alaosat pariin kertaan valkoisella (oli edellisellä asukkaalla jäänyt vähän puolitiehen). Eli ei ainakaan hommat loppuneet tänä kesänä kesken!



Vaikka edellisen asukkaan takapiharemppa oli jäänyt pahasti kesken, oli osa kiviharkoista jo kuitenkin hankittu. Niillekin piti keksiä käyttöä. Kokosin kokeilumielellä grillipaikan ja grillin kivistä saikin sopivasti kasattua. Ehkä näille on kuitenkin vielä parempaa käyttöä?!


Lapset tietysti hommiin!😆


Eikös laitetakin kivet mieluummin istutusaltaaksi? Jep!



Kuten jo aikaisemmin mainitsin, aitaan saakka terassilaudat eivät riittäneet ja päätettiinkin tässä kohtaa toteuttaa pyöreämuotoisempaa linjaa suoran linjan sijaan (sitäpaitsi olihan meillä muitakin pyöreitä muotoja kuten pesä ja pyöreät pöydät!) Tätä varten ladoimme laudat jo sopivaan järjestykseen pituutensa mukaan. (Tämän kiemurakohdan laudoista alkupätkä on käytetty saunanterassin betoniterassin päällystämiseen).  Tasaista kiemuralinjaa syntyy narun ja liidun avulla.




Pistosahalla hurruuteltiin laineet liituviivaa pitkin.

Pikkuhiljaa valmistuu...

Järjestystä on ehditty kokeilemaan jo aika monella tapaa vaikka koko terassikaan ei ole vielä edes kokonaan valmis!



 Välissä tietty piti vähän leikkiäkin!

Kouvolan torilta löytyi uudelle terdelle pieni oliivipuu 15 eurolla. Ämpäri ja kivet olivat omasta takaa. 


Remonttihommien lomassa oli ihana viettää uudessa pesässä romanttista iltaa murun kanssa.

Tämän verran komposiittilautaa jäi ylimääräiseksi. Kyllä me aika tarkkaan laskettiinkin!

Tavoitteena oli saada terassi valmiiksi meidän pikkumiehen synttäreille elokuun alkuun ja kyllä vaan loppumetreille asti huhkittiin urakalla. Maalailtiin, sahailtiin, kannettiin pyöreitä kiviä selkä vääränä, roudailtiin kasvitarhoilta isoja ja pieniä tuijia. Lapioitiin soraa, multaa ja katetta. Vaikka ja mitä. 

Hokkuspokkus, simbsalabim! Tällainen siitä sitten tuli!



Valkoinen riipputuoli on kovassa käytössä!



Hong Kong -tavaratalosta löysin laakeripuun, joka pääsi mummolan aitasta saatuun kappaan. Sen pohja tosin irtosi ja katkesi ja jämät on niin ikään mummolan aitasta saadun pesuvatitelineen alaritilällä ihanasti rönsyilevän kuolemattomuuden yrtin alustana.

 Katos ylhäällä ja alhaalla!

 Tänne takaterassille pääsivät myös saunaterassin liilaksi maalatut tuolit.


Olen nyt ihastunut tällaisin varrellisiin kasveihin ja Hong Kong -tavaratalosta löysin jo toisen oliivipuun terassille! Tämän tapaisia oli muuten myös  Porin asuntomessuilla kauniiksi istutusalueiksi laiteltuina. Esimerkiksi Casa Terdessä, kohteessa 30, oli terassilla kauniit istutukset!


Tässäpä tämä kiemurareuna. Istutettiin kiemuroiden sekaan neljä pallotuijaa. Pyöreitä kiviä haettiin kaksi autolastillista Valkealasta ja ne pääsivät tuijien ympärille kauniiksi kiviröykkiöksi! Tästä kiemurareunasta tuli minusta tosi kiva yksityiskohta terassille.




 Tujia pitää kastella ahkeraan, jotta juurtuvat hyvin. Kiviinkin saa heti väriä ja eloa kun ne kastelee!


Ulkokäyttöön tarkoitettu valoketju on ostettu Kouvolaan vasta avatusta Hobby Hall Outlet -liikkeestä 15 eurolla. Varsinkin illalla pimeän tultua tämä valaisin on kiva tunnelmanluoja!

Mustat aurinkokennolyhdyt on äidiltä saadut ja syttyvät itsestään pimeän tultua luomaan tunnelmaa! Lasilyhty on ostettu aikoinaan Helsingin keskustasta yhdestä lempparisisustuskaupastani Kellopeli Lifestyle Cliniciltä Simonkatu 9:stä.

Pyöreä pikkupöytä on Tikkurilan Kontista ja ihanat valkoiset muovituolit Etolasta. Tuolit ovat normaalisti sisällä meidän kodin pukuhuoneessa, mutta näin kesäisin niitä voi käyttää täällä terassilla! Pöytäliina on suihkuverhon jämäpala, joka jäi yli kissanvessan piilotusprojektista!

Asettelin ylijääneet kivet erikorkuisiksi torneiksi ja niiden päälle vanhoja lyhtyjä. Korkein torni voi toimia vaikka lasin alustana, jos vaikka pesässä on juomapiknikki!

Tämä soraosuus on vielä keskeneräistä aluetta ja mietinnässä vielä on mitä siihen laitettaisiin. Liuskekiveä? Vai pitäiskö itse valaa jonkimoisia betonilaattoja? Pitsikuvioisia betonilaattoja? Hmm..

Istutusaltaaseen laitettiin noin parikymmentä pussillista multaa ja päälle vielä seitsemän pussillista katetta. Taaimmaisena ja pisimpänä on Prisman alesta roudattu timanttituija. Keskellä oleva kultatimanttituija ja edessä oleva iso pallotuija on hankittu Viherpeukaloiden kasvitarhalta Valkealasta. Keskelle istutusallasta olisi tarkoitus vielä rakentaa jonkinmoinen vesiaihe.


 Tarkkasilmäinen voi nähdä oliivipuussa pari oliivia!

Etupihan lasitetulta terssilta tuotiin grilli takapihalle, kun tänä hellekesänä etupihan kuumuudessa ei paljon ole viitsinyt grillailla. Täällä takapihalla sen sijaan on ollut loistavat grillimaastot. 😉 Tämä takapiha on muuten pohjoispuolen piha ja aurinko paistaa tänne aina koko aamupäivän aina noin kahteen iltapäivällä saakka. Sen jälkeen talomme tekee takapihalle osittaisen varjon. Nämä aurinkoiset kuvat on otettu puolenpäivän aikaan. Grillin huppu on muuten itse tehty Etolan vahakankaasta vuosia sitten ja vieläkin hyvässä kunnossa.

Tässäpä epätoivoinen trampoliinin peittoyritys! Asettelin remontista ilmaantuneet kuormalavat tramppaa ympäröimään ja roikkuvia kuolemattomuuden yrttejä niiden päälle. Yrtit ovat Hong Kong -tavaratalosta ja kahdeksan kappaletta niitä maksoi vain vitosen. Olivat muuten aika sikkaralla yhdessä laatikossa ja niiden erottelu olikin yksi operaatio! Tiesitkö muuten, että kuolemattomuuden yrtti on kiinalainen köynnöskasvi, joka viihtyy puolivarjossa tai varjossa. Lehdistä voi valmistaa teetä tai niitä voi syödä sellaisenaan. Tämä yrtti kestää muutaman asteen pakkasta, mutta on paras viedä talveksi viileään, pakkasettomaan paikkaan. Käytetään yrttiteenä, jonka nauttiminen pitkittää elinikää. Sisältää paljon antioksidantteja.


Soralla viimeisteltiin laatoituksen ja terassin reuna ja sinne väliin saatiin myös aidalla olevan ketjuvalon johto piiloon.

Vanhat lyhdyt ripustettiin roikkumaan uudelleenmaalatun ja korotetun kaiteen ylöpuolelle viistoon riviin.

Etolan ihanat Crystal-tuolit! Katsoppas kuinka kauniist auringonvalo siintää läpi ja tekee kauniin varjokuvion terassilaudoille!


Tähtipainot pitävät pöytäliinan paikoillaan kovemmallakin tuulella! Ja tässä samalla huomaan, että pöytäliina on nurinpäin ja tähdet myös. No, ei se ole niin justiinsa! 😆


Isompikin oliivipuu pääsi mummolan aitasta saatuun isompaan kappaan (pienemmässä kapassa on laakeripuu). Muovitin sen sisäpuolen, ettei menisi vielä huonompaan kuntoon. 


Ystävältä saatu lyhty pääsi korotetun ja uudelleenmaalatun kaiteen päälle. Tykkään perhosista, kyllä ystävät tietää -ja nyt te!


Toiselta ystävältä saatu perhoslyhty tässäkin vanhan naulakkohyllyn päällä! 💜 Servettiteline on kirpparilta ja on Pentikin kuten myös ihanat vaaleanpunaiset pitsiservetit!


Seinällä oleva kaunis koukerohylly on Lahden Finnmarin Outlet-myymälästä. Pöydällä oleva kaitaliina on Petikin vahakangasta ja tuliainen tämän kesän Porvoon reissulta. Siitä oli tarkoitus askarrella viirinauha, mutta päätyikin tänne terassille. Paperiteline on kirpparilta ja se on itse maalattu valkoiseksi sekä pitsinauhalla tuunattu.



Kouvolan Tiimarista hankittu merirosvolaiva-allas ei oikein sovi sisustukseen, mutta menköön. Täällä asuu myös lapsia!

Saunan terassi on jo laudoitettu, mutta vielä siellä riittää työsarkaa. Kaiteet pitäisi uudelleenmaalata ja fiksailla korkeimmiksi (näkösuojaksi, jottei naapuriin talvella tarvitse saunavilvoittelijoiden vilkutella lehdettöminen pensaiden läpi). Terassin reunustakin pitäisi vielä rapata. Tänne liilat, nyt takapihan terassilla olevat, muovituolit oikeasti kuuluvat!


Meistä terassista tuli ihana kesäkeidas ja olemmekin tosi tyytyväisiä lopputulokseen! Vielä on tosin pientä viilaamista siellä sun täällä. Suurin menoerä oli komposiittilaudat ja terassin rakennustarvikkeet sekä kasvit ja istutukset kivireunoineen. Sen sijaan kalusteet ja muu rekvisiitta löytyi jo omasta takaa vuosien varrelta keräiltynä lukuunottamatta ihanaa pesää. Osa tuoleistakin on kätevästi "lainailtu" muualta kotia kesän ajaksi. Täytyy sanoa, että terassia on ollut todella kiva tehdä säiden ollessa ihanan helteiset tänä kesänä! Terassi onkin ollut meillä jo kovassa käytössä, kun koko kesänä ei olla sisällä paljoa ruokailtu vaan ulkosalla! Mikäs sen mukavampaa! Kyllä nyt kelpaa! 😊

Mitäs mieltä sinä olet meidän takapihan muutoksesta?

Ihanaa loppukesää! 💛


1 kommentti:

  1. Hei! Kiinnostaisi, miten saitte nuo laudat kiinnitettyä betoniterasseihin? Tosi ihanan näköistä! T. Minttu

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...